streda 29. augusta 2012

Peugeot 406




Peugeot 406


Francúzsky elegán od svojho uvedenia na trh prešiel dlhú cestu. Vo výrobe bol takmer 10 rokov a počas života potreboval len jediný facelift na omladenie vzhľadu. V dnešných dňoch má model 406 stále pomerne atraktívny dizajn a určitý špecifický dynamický nádych, možno spôsobený účinkovaním vo francúzskych filmoch Taxi.

Prvý model 406 vo verzií sedan zišiel z výrobných liniek fabriky Peugeotu v Sochaux začiatkom leta 1995 ako nástupca dnes už legendárnej 405-ky. Pod kapotou boli na začiatku iba dva benzínové motory rady XU – 1,8i 16V (81 kW) a 2,0i 16V (97 kW). V roku 1996 pribudli ďalšie motorizácie, konkrétne 1,6i (65 kW), preplňovaný 2,0i (108 kW), turbodiesel 1,9 TD (66 kW) a 2,1 TD (80 kW). V druhej polovici roka pribudla vrcholná motorizácia, nový benzínový vidlicový šesťvalec 3,0i V6 (130 kW). Kombi verzia sa predstavila na jar 1997 a rovnako tak v lete aj verzia Coupé, ktorá je vyrábaná v závode talianskej firmy Pininfarina na zákazku Peugeotu. Starý turbodiesel 2,1 TD nahradil nový 2,0 HDI (80 kW) s priamym vstrekovaním v roku 1998 a bočné airbagy sa dostali do štandardnej výbavy. Facelift prišiel na rad v roku 1999, zmenená bola predná maska a svetlomety s čírou optikou, čo jednoznačne omladilo dizajn vozidla. Dochádza aj k nahradeniu menšieho turbodieselu 1,9 TD za 2,0 HDI (66 kW) a v ponuke sa objavujú aj nové benzínové motory radu EW – 1,8i (85 kW) a 2,0i (100 kW). Počas roka 2000 prichádzajú ďalšie motory, 2,2i (116 kW), 3,0 V6 so zvýšeným výkonom na 152 kW a turbodiesel 2,2 HDI 16V (98 kW). Pre kupé bol v ponuke 2,2 litrový turbodiesel až od roku 2001. Modernizácia verzie Coupé prišla v roku 2003, bola mierne vylepšená výbava a v prednej časti sa objavil veľký otvor na prívod vzduchu. Ukončenie výroby prišlo v roku 2004, kedy bol predstavený nástupca v podobe modelu 407.

Nárazový test Euro NCAP model 406 absolvoval dva krát. Prvý bol v roku 1997, kde získal za ochranu posádky dve hviezdičky z piatich (15 bodov) a ohľaduplnosť voči chodcom bola ohodnotená dvoma hviezdičkami zo štyroch. V roku 2001 ochrana posádky dopadla už lepšie – tri hviezdičky zo piatich (18 bodov) a ohľaduplnosť voči chodcom zostala zachovaná – dve hviezdičky zo štyroch (14 bodov).
Dizajnové stvárnenie modelu 406 sa od predchádzajúcej modelovej rady dosť odlišuje, ale určitú podobnosť môžeme stále pozorovať. Elegantná karoséria a veľký rázvor (2700 mm) robia z auta ľudovú limuzínu. Pasažieri majú skutočne nadbytok miesta do všetkých strán, pohodlne sa odvezú aj traja cestujúci vzadu, sedadlá sú dostatočne veľké a celkový komfort sa dá zhrnúť ako typicky francúzsky. To znamená, že sedadlá sú mäkké bez výrazného bočného vedenia, čo vadí hlavne pri dlhších trasách. Prístrojová doska sa rovnako nesie v duchu elegancie. Modely vyrobené po facelifte (1999) majú jednoznačne vzhľadnejšiu palubnú dosku z kvalitnejších materiálov. Modernizácia priniesla aj svetlomety s čírou optikou, prepracovanú prednú masku a čo je dôležité, multiplexnú elektrickú sieť, ktorá bola často zdrojom nemalých problémov. Batožinový priestor sedanu má veľkosť 430 litrov, verzia kombi poskytuje samozrejme viacej priestoru, v základnom usporiadaní je to 526 a po sklopení sedadiel až 1741 litrov.

Atraktívna verzia Coupé je postavená na rovnakom základe ako sedan, avšak dizajnovo sa oproti nemu dosť odlišuje. Karosárske diely sú inak tvarované a nedajú sa zameniť, čo môže spôsobiť nemalý problém v prípade nehody. Dizajn malo na svedomí svetoznáme talianske štúdio Pininfarina, kde sa toto kupé na zákazku pre Peugeot aj vyrábalo. Na prvý pohľad je oproti sedanu vidieť zmeny v karosérii, na druhý pohľad je možné si všimnúť aj rôzne ďalšie detaily. Napr. bezrámové dvere, ktorých sklá sa už pri jemnom nadvihnutí kľučky posunú o kúsok nadol, tak, aby si dali dvere jednoducho otvoriť. Veľmi efektný systém, avšak do roku 1998 trpel rôznymi poruchami. Interiér bohužiaľ neohúri takým spôsobom ako exteriér, nakoľko sa ho výrobca rozhodol ponechať úplne rovnaký ako vo verzii sedan. Jediným rozdielom sú snáď len chrómované rámčeky a lepšia štandartná výbava.

Oproti predchodcovi došlo k výraznej zmene riešenia podvozku. Ten možno označiť za veľmi komfortný a vyvážený, pohltí väčšinu nerovností, v zákrute si vozidlo drží stopu a ani sa prehnane nenakláňa. Predná náprava je osvedčenej konštrukcie typu McPherson so spodnými ramenami tvaru L. Najväčšie zmeny oproti predchodcovi sa ale udiali na zadnej náprave. Klasické jednoduché vlečné ramená nahradilo viacprvkové riešenie, ktoré je tvorené štvoricou priestorovo umiestnených a nie rovnako dlhých ramien. Komfortné odpruženie zabezpečuje pohodlie pre posádku, ale zároveň aj bezpečné jazdné vlastnosti. Podvozok 406-ky dovoľoval aj športové zvezenie, problémom však boli poddimenzované brzdy v prípade základných motorizácií. To však neplatí pri špičkovom vidlicovom šesťvalci. Tam Peugeot použil overené brzdy z ľahkej zliatiny od firmy Brembo so štyrmi piestovými monoblokmi a rovnako tak aj kotúče, ktoré majú priemer 300 mm. Takže brzdný účinok tejto verzie je neporovnateľný s tými základnými.


Motorová ponuka bola pomerne rozmanitá, na svoje si prišli priaznivci oboch druhov palív. Tú benzínovú na začiatku tvorili motory rady XU – 1,6 8V (65 kW), 1,8 16V (81 kW) a 2,0 16V (97 kW). Neskôr ich nahradila nová rada EW – 1,8 16V (85 kW), 2,0 16V (100 kW), 2,2 16V (116 kW). Všetky motory boli však pomerne nekultivované. Nové motory rady EW sú ale trochu ekologickejšie z dôvodu zníženia hmotnosti, vďaka použitiu ľahkej zliatiny na blok motora. Nie príliš odporúčaným agregátom je “celohliníkový” dvojliter, ktorý napriek slušným hodnotám je v spodných otáčkach pomerne hluchý a vo vysokých zase hlučný. Kultivovanosť nie je jeho silnou stránkou a bohužiaľ ani spotreba. Naviac môže vo zvýšenej miere konzumovať olej, obzvlášť ak sa do motora dáva ten s viskóznou triedou SAE 5W-40. Odporúča sa používať skôr viskóznej triedy 10W-40, teda hustejší, po ktorého aplikácii spotreba oleja väčšinou klesne. Lepšou voľbou oproti dvojlitru je štvorvalec s objemom 2,2 a rozvodom DOHC. Reaguje oveľa lepšie na pridanie plynu, má lepšiu dynamiku a nie o moc vyššiu spotrebu paliva. Celkovo však benzínové štvorvalce možno považovať za pomerne spoľahlivé. Vrcholom benzínovej ponuky bol vidlicový šesťvalec 3,0 V6 s výkonom 140 kW (resp. 152 kW). Prvý krát bol práve použitý vo verzii 406 Coupé. Jedná sa o pomerne moderný motor, celohliníkovej konštrukcie so suchými liatinovými vložkami. 406-ka sa s týmto motorom premieňa na raketu, problémom sú len prevádzkové náklady a pomerne drahý servis. Kto ale chce športový zážitok a nehľadí v prvom rade iba na peniaze, preňho bude najlepšia kombinácia tohto motora s verziu Coupé. Motor je navyše veľmi spoľahlivý a jediná porucha, ktorá ho postihuje sú nefunkčné zapaľovacie cievky.

Dieselovú ponuku začínal starý turbodiesel 1,9 TD s výkonom 55 alebo 66 kW. Jedná sa o pomerne spoľahlivý motor, ale svojim výkonom (hlavne slabšia verzia) ohľadom na veľkosť vozidla vyhovoval len menej náročným motoristom a tiež v kultivovanosti na svojich modernejších HDi  bratoch trocha stráca. Ďalším motorom z rady XUD bol 2,1 TD (80 kW). Jeho výkon už plne postačuje aj na svižné jazdenie, treba si dať ale pozor, pri starších ročníkoch často z neho tečie olej. Veľmi častou motorizáciou je 2,0 HDi 8V (rady DW) s výkonom 66 kW (205 Nm) alebo výkonnejšia varianta s 80 kW (250 Nm), ktorá už sériovo obsahovala časticový FAP filter. Motor obsahuje liatinový blok a hliníkovú hlavou valcov s jedným vačkovým hriadeľom. V prípade slabšej varianty je vstrekovanie common-rail výhradne od firmy Bosch CP1. V prípade výkonnejšej verzie sa vyskytovali dva typy, buď common-rail od firmy Bosch alebo od Siemensu. Navonok nepodstatná vec, ktorá sa však prejavovala na jazde. Vozidlo vybavené vstrekovaním Siemens, reagovalo na zošliapnutie akcelerátora podstatne vlažnejšie. V autách sa tieto dva systémy vyskytujú náhodne, takže musíte otvoriť kapotu, aby ste spoznali, s ktorým máte tú česť. Ak nájdete lankom ovládaný potenciometer plynového pedálu v motorovom priestore, ide o spomínaný Siemens. Aj keď boli a sú tieto verzie HDi ako jazdenky obľúbené, reálne až tak nehviezdili, obzvlášť v porovnaní s vtedajšími TDi. Boli síce kultivovanejšie a tichšie, ale mierne zaostávali v spotrebe (v priemere medzi 6-7 l), tiež v dynamike (hlavne 66 kW verzia), kde na vine bola hlavne vyššia hmotnosť vozidla a ich silnou stránkou nebola ani spoľahlivosť. Aj motor 2,0 HDi je vybavený dvojhmotovým zotrvačníkom, ktorý neoplýva dlhou životnosťou. Tou neoplýva ani tlmič torzných kmitov, integrovaný do spodnej remenice pohonu príslušenstva. Jeho opotrebovanosť sa hlási hlasným chrchľaním, hlavne na voľnobehu a je nutné remenicu vymeniť, inak hrozí riziko jej rozlomenia, čím prestane fungovať dobíjanie aj klimatizácia. Takto poškodenú remenicu je možné nahradiť odladeným kusom, nielen z originál produkcie Peugeot, ale ponúka ju aj druhovýroba. Oba dvojlitrové diesely často obťažovali posádku aj disharmonickými vibráciami, za čo mohol mäkký spodný silentblok motora. Pri väčšom počte kilometrov alebo tankovaní nekvalitnej nafty sa nezriedka porúčajú aj vstrekovače. Silnejšiu variantu (80 kW) trápi často problematický časticový FAP filter. 

Lepšou voľbou je skôr 2,2 HDi (98 kW), aj keď ani ten nebol bez chyby. Obzvlášť v prvých rokoch výroby. Motor mohol byť vybavený filtrom pevných častíc. Práve ten bol zaujímavý. Na začiatku ho bolo totiž treba meniť každých 80 000 km a v servise Peugeot si zaň účtovali takmer 1000 €. Postupne sa interval natiahol na 120 000 km a tiež jeho cena klesla na cca 200 € z dôvodu repasácie staršieho. Tiež netreba zabúdať na dopĺňanie špeciálneho aditíva. Pri sčítaní nákladov, nehovoriac o drahšom bežnom servise, sa razom výhoda dieselu v podobe nižšej spotreby rýchlo vytratí. Okrem spomínaného DPF (FAP) filtra mal v prvých rokoch produkcie motor 2,2 HDi aj iný problém. Zlyhával mu plastový napínač rozvodovej reťaze, ktorá spojuje oba vačkové hriadele, následkom čoho sa mohol vážne poškodiť motor. Automobilka problém riešila zvolávacou akciou, preto sa oplatí preveriť v servisnej histórii, či bol odstránený. Motor bol určený pre vlajkovú loď Peugeot 607, takže v menšej 406-ke zabezpečuje slušnú dynamiku, je mimoriadne tichý a pružný.

Model 406 patrí medzi tie spoľahlivejšie Peugeoty. Kvalitne pozinkovaná karoséria zabezpečuje, že ani po rokoch nie je vozidlo napadnuté hrdzou. Z porúch sa objavujú predčasne opotrebované brzdy (príp. zvlnené brzdové kotúče) alebo spojka, neúčinné-opotrebované tlmiče pruženia alebo hlučný posilňovač riadenia (do 1998). Radenie už od výroby nebolo najpresnejšie a opotrebovaním sa jeho vôle len zväčšujú. Môže sa objaviť aj vypadávanie rýchlostných stupňov a pozor si treba dať aj na prípadné pazvuky z prevodovky. Korózia sa objavuje hlavne len na výfuku. Z elektroniky sa vyskytujú problémy s klimatizáciou, ktorá často nefunguje, imobilizérom, alternátorom, samočinnými elektricky ovládanými oknami alebo aj nefunkčnými elektricky ovládanými sedadlami (hlavne do roku 1998). Od modernizácie 1999, kedy bola zavedená  multiplexnú elektrickú sieť sa objavujú jej rôzne poruchy elektroniky a výbavy (centrál, alarm, svietiaca kontrolka airbagov, chybné páčky pod volantom, atď). Pri vyššom kilometrovom nábehu sa objavujú vôle na prednej náprave, kde sú najviac opotrebované spodné čapy a aj tyčky stabilizátora. Pri modeloch so strešným oknom si treba dať pozor na jeho tesnosť a občas sa môže objaviť aj prasknutý vodiaci mechanizmus.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára